open

Met vertrouwenskwesties.nl wil ik vertrouwenspersonen een platform bieden waarop zij ervaringen en kennis kunnen uitwisselen.

Welkom bij vertrouwenskwesties, een site van vertrouwenspersonen voor vertrouwenspersonen. Dit is de eerste post, waarmee de site nu officieel in de lucht gaat (applaus en gejuich).

Het stelt nu nog niet veel voor, maar in de komende weken ga ik de boel verder invullen met veel links naar nuttige bronnen, en mijn eigen ervaringen. Ik vraag ook aan collega’s en aan jou om een bijdrage te leveren.

En wat is eigenlijk de bedoeling?

Vertrouwenspersoon is een veeleisende functie, die bol staat van de grijze gebieden. Wat ‘is’ toelaatbaar gedrag? Hoe ‘moeten’ omgangsvormen en integriteit worden geregeld in het beleid van een organisatie, en hoe gaan we daar in de realiteit mee om? Waar ligt eigenlijk de ‘grens’ tussen werk en privé wanneer collega’s ook buiten het werk met elkaar omgaan? Wanneer bemoei ik me met een situatie die zich voor mijn ogen voltrekt, en wanneer laat ik het aan me voorbij gaan?

De meeste mensen die werkzaam zijn als vertrouwenspersoon volgen een training van een dag of drie voor omgangsvormen, misschien nog een dag erbij voor integriteit, en springen dan in het diepe. Met een beetje geluk is er al iemand met ervaring in de organisatie of kennissenkring om mee te praten, maar het is vooral een kwestie van doen. Soms de neus stoten, achteraf evalueren, en volgende keer weer wat beter. Vaak is het een functie die voor enkele uren per week naast het ‘gewone’ werk wordt gedaan.

Het is me opgevallen dat veel mensen veel behoefte hebben om hun ervaringen te delen. Bij interventies worden een paar voorbeelden doorgelicht, maar er is niet altijd genoeg tijd om alle vragen te beantwoorden. Bovendien wil je niet altijd maanden moeten wachten op de volgende meeting als je net dat lastige gesprek hebt gehad.

Met vertrouwenskwesties.nl wil ik vertrouwenspersonen een platform bieden waarop zij ervaringen en kennis kunnen uitwisselen.

Hoe werkt dat?

Iedereen kan een verhaal delen. Je hoeft niet in te loggen en het kan volledig anoniem. Er is dus geen enkele reden om fouten te verbergen. Daar kunnen anderen juist veel van leren.

Anderen kunnen reageren. Daarvoor is inloggen wel nodig. Je blijft desgewenst wel anoniem.

Ik controleer de tekst van ieder verhaal en iedere reactie om ervoor te zorgen dat:

  • personen en bedrijven niet herleidbaar zijn
  • het taalgebruik o.k. is. Sommige minder fraaie uitingen kunnen binnen het verhaal wel relevant zijn. Bijvoorbeeld bij intimidatie en pesterijen.
  • het om een serieuze inbreng gaat.

Dus: vertel vandaag nog jouw eigen verhaal, of geef jouw feedback bij dat van een ander.

Succes!

Met vragen en opmerkingen kun je terecht bij bart@vertrouwenskwesties.nl

Categories:

Tags:

No responses yet

    Leave a Reply