Socrates op sneakers

Dit boekje stond op de literatuurlijst van een training en trok direct mijn aandacht. Socrates kende ik wel van Plato’s Republiek, maar ik begreep niet direct wat een boek met hem in de titel op deze boekenlijst bracht. Dat is me nu zeer duidelijk.

Vragen en … luisteren

Het hoort erbij voor de vertrouwenspersoon: je moet af en toe die moeilijke vraag durven te stellen om echt, echt, te begrijpen wat er in de melder omgaat. Of om iemand te prikkelen in een informerend of adviserend gesprek over omgangsvormen of integriteit.

En alsof dat al niet lastig genoeg is, moet je vervolgens natuurlijk ook nog echt, echt, luisteren naar het antwoord. Dat is ook een kunst op zich.

“Een vraag die ontstaan uit oprechte nieuwschierigheid is een beweging naar de ander. Een uitnodiging.”

Elke Wiss

De Socratische houding

Het boek benadert het vragenstellen en gespreksvoering in zijn algemeen vanuit de zogenaamde Socratische houding. Uitgangspunten (onder andere):

  • Nieuwsgierigheid
  • Onwetendheid
  • Geduld
  • Niet oordelen

En een echte eye-opener, die eerst op een flinke portie weerstand kon rekenen: de ‘empatische nulstand‘.

Conclusie

Socrates op Sneakers is een vlot geschreven boekje dat bol staat van de wijsheden en, tenminste voor mij, eye-openers. Ik heb het in een moeite door uitgelezen en neem nog regelmatig de lijst met (digitale) markeringen door. De vaardigheden die het je probeert aan te leren zijn heel bruikbaar om toe te passen in de gespreksvoering als vertrouwenspersoon.

“We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit.”

Aristoteles

Deze links zijn niet gesponsord:

BOL.com

Amazon

No responses yet

    Leave a Reply