Problemen laten bij wie ze horen

Wat doe je wanneer iemand bij je komt met een probleem? Voor het werk van een vertrouwenspersoon is dat de kern. Tijdens de training leer je dan ook om het gesprek te voeren: luisteren, empathiseren, vragen stellen om het probleem goed te begrijpen. Er wordt ook aandacht besteed aan de invloed die zelf ingrijpen heeft op het beeld dat mensen hebben van de rol en hun bereidheid om zich bij je te melden.

Desondanks hoor en lees ik vaak dat veel vertrouwenspersonen er moeite mee hebben om geen actie te ondernemen. Vaak willen ze met de beste bedoelingen de pester zelf aanspreken, contact opnemen met de leidinggevende of voor de melder de agenda bepalen. Vorige week sprak ik iemand voor wie die aandrang zo sterk dat hij zich afvraagt of hij wel vertrouwenspersoon moet blijven.

Dit boek legt met heel veel voorbeelden goed uit waarom je niet echt iemand ander zijn problemen kan oplossen, en dat ook niet wenselijk is voor jou en de persoon zelf. Ook wanneer je geen vertrouwenspersoon bent. De betere oplossing is om de persoon en zijn gevoelens te valideren en hem zelf naar de oplossing toe te laten werken. Met veel voorbeelden krijg je een goed beeld van de manier waarop je dat kan doen.

Deze links zijn niet gesponsord:

Bol.com

Amazon.nl

No responses yet

    Leave a Reply