Testemonial
Ik ben ongeveer 10 jaar geleden met de MBTI in aanraking gekomen tijdens een training op mijn werk. Het was voor mij een absolute openbaring die in een keer veel vragen beantwoorde die al mijn hele leven door mijn hoofd gingen. Sindsdien heb ik veel, heel veel, gelezen. Eerst over MBTI, later ook Jung, Enneagram en andere gerelateerde onderwerpen. Zoals ik in het artikel over gedrag schreef, zal de ene theorie je waarschijnlijk meer aanspreken dan de andere. De MBTI is voor bijna iedereen een uitstekend instapstation.
Ontstaan
De Myers & Briggs Type Indicator (MBTI) is waarschijnlijk de meest populaire persoonlijkheidstheorie. Tijdens de tweede wereldoorlog waren veel mannen in de VS uitgezonden en waren vrouwen hard nodig om hen te vervangen op de arbeidsmarkt. Moeder en dochter Katherine Briggs en Isabel Meyers bestudeerden al decennia persoonlijkheid, waarbij ze de theorie van Carl Jung als uitganspunt namen. Ze vroegen zich af of ze een systeem konden vinden dat vrouwen zou helpen om een baan te vinden die bij hun persoonlijkheid paste. Dat systeem werd hun Type Indicator.
In 1980 bracht Isabel Meyers samen met haar zoon Peter Meyers het boek ‘Gifts Differing’ uit, waarin ze het idee achter de MBTI beschreven.
De basis
Wat de MBTI zo aantrekkelijk maakt, is dat het een relatief overzichtelijk verhaal is. Er is keuze uit ‘slechts’ acht letters, waarvan jij er vier krijgt toegewezen. Aan de hand die vier letters wordt voor de meeste mensen een heel aardig beeld geschetst van hoe ze in elkaar zitten.
- Introvert tegenover Extavert — I of E
- Info opnemen: Gevoel (Sensing) tegenover Intuïtie (Intuition) — S of N
- Besluiten: Redeneren (Thinking) tegenover Emphatiseren (Feeling) — T of F
- Oordelen (Judging) tegenover Waarnemen (Perceiving) — J of P
Ben je meer Introvert dan Extravert, dan krijg je een I. is Intuïtie sterker dan Gevoel, dan krijg je een N. Enzovoort.
Een ontzettend belangrijk gegeven dat nogal eens wordt vergeten: iedereen gebruikt alle letters! Het is de mate waarin we ze gebruiken die bepaalt tot welk persoonlijkheidstype we behoren.
Welk type ben jij?
Benieuwd naar jouw type? Voor de een is het duidelijk, die is na 15 minuten klaar (of gelooft het verder wel), maar voor de andere is het een fascinatie en een zoektocht van jaren. Je kunt verschillende dingen doen. Ieder heeft zo zijn voor- en nadelen.
Test
Een test afnemen is goedkoop en snel. Maar vaak niet erg accuraat. Er schijnt een foutmarge van zo’n 25% in te zitten. Je kunt tests het beste zien als een uitgangspunt van waaruit je zelf kunt gaan bepalen in hoeverre het resultaat klopt. Ik heb in de loop der tijd INTP, INFJ en INFP gescoord. De laatste is de juiste.
Vul de test in op een moment dat je echt jezelf bent (dus voor veel mensen: niet op werk) en denk ook aan jezelf zoals je van nature bent en niet zoals je hebt geleerd dat het moet. Ik heb bijvoorbeeld geleerd om op tijd te komen en doe dat ook bijna altijd, maar dat is niet mijn natuurlijke gedrag. Tot halverwege de twintig kwam ik structureel en overal te laat! Het kan helpen om je bij twijfel af te vragen hoe je rond die leeftijd was (na de kinder- en pubertijd) als je toen tenminste goed in je vel zat.
Ben ook eerlijk, ook al staat het antwoord je eigenlijk niet aan. Je hebt niets aan het resultaat als er een gewenst type uitkomt in plaats van wie je echt bent. Veel mensen hebben eigenschappen waar ze eigenlijk niet zo gelukkig mee zijn, maar die horen er ook gewoon bij.
Looman Coaching heeft een gratis MBTI test. De site geeft ook goede info.
Type laten bepalen door een expert
Enkele experts in de VS voeren tegen betaling een (online) vraaggesprek met je om jouw type vast te stellen. Ik heb geen Nederlanders kunnen vinden, en heb zelf nooit op deze manier mijn type laten bepalen. Personality Hacker is een autoriteit op het gebied van MBTI, die zo’n gesprek aanbiedt.
Doe kennis op, spreek met anderen
Uiteindelijk zijn jij en de mensen die jou goed kennen volgens mij degenen die het beste kunnen bepalen wat jouw type is. Informeer je daarom goed en vraag iemand om zijn of haar mening.
Kritiek
Er zijn ook enkele kritieken op de MBTI:
Niet wetenschappelijk.
Er was al commentaar op Carl Jung omdat hij uitging van zijn ervaringen en geen wetenschappelijk onderzoek deed. De MBTI is gebaseerd op het werk van Jung , ook weer zonder wetenschappelijk onderzoek.
Waar komen die J en P vandaan?
De eigenschappen die worden toeschreven aan Judging en Perceiving zijn er volgens critici bij gezocht om de J/P tegenstelling in de test te kunnen bevragen, maar zouden niet accuraat zijn. Dat maakt volgens hen de MBTI minder betrouwbaar.
Wat is nog echt MBTI?
Meyers en Briggs kunnen er niets aan doen maar een gevolg van hun populariteit is, dat verschillende mensen met de MBTI aan de haal zijn gegaan en er hun eigen versie van hebben gemaakt. Zonder de naam te veranderen of er tenminste duidelijk over te zijn. Als je alleen een algemene belangstelling hebt, dan maakt het niet veel uit. Maar wie er verder in wil duiken komt soms tegenstrijdige informatie tegen. Dat kan verwarrend zijn.
No responses yet