Harrie Helpt

Wie is Harrie?

De werkvloer is vaak een diverse omgeving, waarop mensen van allerlei afkomsten, wereldbeelden en karakters bij elkaar komen. Sommigen van hen hebben een extra uitdaging bij het deelnemen aan de arbeidsmarkt. Denk daarbij aan mensen met een lichamelijke of geestelijke handicap, of andere aandoeningen die ervoor zorgen dat zij extra begeleiding nodig hebben. Die begeleiding kan worden gegeven door een ‘Harrie’.

Harrie Helpt (www.ikbenharrie.nl) is een initiatief van CNV jongeren. Zij willen de begeleiding van mensen met een extra behoefte (‘Realisten’ gedoopt) verbeteren door mensen op te leiden tot ‘Harrie’ (Hulpvaardig, Alert, Realistisch, Rustig, Instruerend, Eerlijk). Een Harrie is het aanspreekpunt en de begeleider op de werkvloer, die nèt even wat meer bewustzijn heeft van de behoeften van een Realist.

Onbegrip en gedrag

Ik heb als vertrouwenspersoon en in mijn dagelijkse werkzaamheden regelmatig te maken gehad met Realisten. In mijn ervaring betrof het mensen met Autisme, AD(H)D en OCD. Ik heb gezien hoe zij soms flink konden stoeien met de verwachtingen die anderen (en zijzelf) aan hen oplegden. Die verwachtingen zijn door hun situatie niet altijd gemakkelijk of fair, maar dat wordt soms niet begrepen. Gevolg: irritaties, ruzies, verdriet, pesterijen en soms het beëindigen van de samenwerking. Een Harrie kan helpen om deze problemen te voorkomen of verminderen.

Ik heb deelgenomen aan de Harrie Helpt training om als vertrouwenspersoon meer vaardigheid te krijgen in de omgang met Realisten. Hoe zorg ik ervoor dat ik hun verhaal en behoefte goed begrijp, en dat mijn informatie en advies goed worden begrepen?

Geen wondermiddel, of toch wel?

De categorie ‘Realisten’ is enorm breed: iedereen met een arbeidsbeperking. Twee dagen training gaan je dus niet helpen om meteen een diep begrip te hebben van alle mogelijke problemen en behoeftes. Dat is niet voor niets het werkgebied van artsen, psychologen en psychiaters.

In plaats daarvan krijg je een aantal zeer praktische hulpmiddelen mee die je helpen om beter te communiceren. Uiteindelijk zul je toch die ene persoon waar je op het moment mee te maken hebt moeten begrijpen, en wat is er dan eigenlijk beter dan oprechte interesse en goede communicatie?

Méér Harries

Er zijn al meer dan 10.000(!) Harries getraind, een prestatie van formaat. Toch mogen dat er nog veel meer zijn, zeker nu er door het tekort aan mensen op de arbeidsmarkt nog meer zal worden gevraagd van degenen die in het verleden meer op de achtergrond bleven, of zelfs aan de zijlijn stonden.

Bart@vertrouwenskwesties.nl

Tags:

No responses yet

    Leave a Reply